Het Wisentbos is een dorpsbos gelegen aan de rand van het dorp Dronten.

Wandelpaden
Om de toegankelijkheid van het bos te vergroten worden de bestaande wandelpaden goed bijgehouden. De routes brengen wandelaars en rolstoelgebruikers naar alle mooie plekjes van het bos.


Rolstoelpad
Een speciaal wandelpad voor rolstoelgebruikers is in 2008 tot stand gekomen met medewerking van KNBLO. Het beginpunt van dit pad is bij de Triade dorpsboerderij aan de Wisentweg.


Kuierlattenpad
Via de Warmonderhof, Wisentweg nr. 12, kan het Wisentpad worden gelopen. Een wandelroute die valt onder het initiatief van Kuierlatten. De route start bij de Warmonderhof. Daarna loop je over de brug naar het Wisentbos. Het pad brengt je naar het uitzichtpunt gelegen aan de buitenrand van het bos. Hier heb je een prachtig zicht op de weidse akkers. Het pad geeft een variatie aan landschappen te zien, bos aan de ene kant en het akkerland aan de andere kant. Voor elk wat wils.


IVN-natuurpad
Door het Wisentbos loopt een IVN natuurpad. Langs het pad staan informatiebordjes over planten en dieren in de het bos. Het pad wordt onderhouden door de IVN afdeling Dronten.


Ruiterpaden
Mens en dier in harmonie met de natuur. De ruiterpaden brengen de ruiters langs de half open randen van het bos, met hier en daar een doorsteek naar spannende plekjes. De ruiterpaden hebben een belangrijke functie voor het nabij gelegen Paardencentrum aan de Wisentweg.


Fietspaden
Vanuit de wijk de Gilden en Munten is het gemakkelijk om met de fiets het bos te bereiken. De fietspaden die door het Wisentbos lopen zijn gedeeltelijk verhard. In 2014 zijn in Flevoland fietsknooppunten geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om een langere fietsroute af te leggen richting Lelystad of over de lage Vaart. Door het Wisentbos loopt een belangrijk knooppunt uit het landelijke netwerk van fietsroutes.

Het bos

Planten en Dieren
Het Wisentbos is een gemengd loofhoutbos ( denk aan linde, els, populier, wilg, kastanje). In enkele vakken staan ook vruchtdragende bomen. De plantengemeenschap is nog jong en heeft tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. Kenmerkend zijn de plantengemeenschappen verbonden aan voedselrijke situaties zoals fluitenkruid, brandnetel, springbalsemien, paardenbloem e.d. In de herfst zijn vaak veel paddestoelen te vinden.

Vanuit de Stichting Participatie Wisentbos zijn diverse nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd. Ideeën zijn volop aanwezig om het Wisentbos nog aantrekkelijker te maken. Heb je nieuwe ideeën geef het ons door. We zijn altijd bereid om mee te denken.

Honden mogen aangelijnd in het bos komen. In het bosgebied komen diverse vogelsoorten voor. Op de vijver zijn vaak diverse eendensoorten te zien. Natuurlijk ook de fuut en de meerkoet. Bijzonder is de reigerkolonie die al jaren in het bosgebied is gevestigd.


Morren monument
In 1980 (28 april) is een vleugelnootboom in het Wisentbos geplant door de heer G.Morren als eerbetoon aan zijn jarenlange inzet als medewerker van Staatsbosbeheer regio Flevoland. In 1962 kwam hij vanuit de Noordoostpolder naar Oostelijk Flevoland en heeft veel werk verricht bij de realisatie van de beplanting in de polder. Het Wisentbos maakte daar een belangrijk onderdeel van uit. Op zaterdag 13 januari 2007 is de vleugelnoot gesnoeid en vrijgezet door familieleden van de heer Morren. De boom kan dan mooi ruim uitgroeien. De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de heer Morren werkten hier aan mee, in het bijzijn van zijn weduwe, mevrouw Morren, die toen 88 jaar was. De Stichting Participatie Wisentbos heeft ervoor gezorgd dat een informatiepaneel de bezoekers uitleg geeft over dit bijzondere monument. De boom staat langs het fietspad langs de Lage Vaart ter hoogte van de Wisentcamping.


Bostheater
Bij de ingang van het fietspad aan de Gildepenningdreef zijn de contouren van een bostheater zichtbaar. Het doorgaande (beton)pad loopt hier dwars doorheen. Het bostheater biedt mogelijkheden om in een natuurlijke sfeer, voorstellingen en andere bijeenkomsten te houden of om op een beschut te plek een groep mensen toe te spreken.


Horeca
In het Wisentbos is geen horecavestiging aanwezig. Iedereen kan terecht bij de nabij gelegen dorpsboerderij van Triade. De dorpsboerderij is een unieke combinatie van theehuis,
kinderboerderij en bierbrouwerij. Daar kan je heerlijk zitten en genieten
van een kopje koffie of thee met overheerlijke zelf gebakken
(appel)taart. Een aanrader! Kijk voor openingstijden op
www.dorpsboerderijdronten.nl.


Boerderijwinkel
In de boerderijwinkel van de Warmonderhof (Wisentweg)
zijn allerlei eerlijke producten te koop. Een topper
zijn de groenten van het eigen bedrijf, vers van het
land zo in de winkelmand. Maar ook de appels en sappen
uit de Warmonderhofboomgaard behoren tot een geliefd
artikel. En drie keer in de week komt de Consequente
Bio-Bakker uit Ahaus verschillende soorten brood brengen,
zuurdesem en gist, tarwe en spelt. Een rondje langs de koeien
en een kopje koffie of thee is voor veel klanten een wekelijks terug
kerend feest www.warmonderhofwinkel.nl.